Posted on

Gör som landslaget

Åkarna i svenska landslaget använder sig av flera olika skidanläggningar, dels beroende på var de bor och dels beroende på var landslaget förlägger de gemensamma träningslägren.

Pagla i Boden

Pagla sägs vara en av Lapplands mest kompletta arenorna för längdskidåkning. Spåren börjar mitt i stan och vid sidan av fint preparerade spår finns här också en liten slalombacke. Även sommartid finns här massor att göra och det ett bra ställe att ägna sig åt rullskidor – skidåkning året om således.

Hellnerstadion i Gällivare

Namnet Dundret klingar ofta bekant för en svensk som har koll på vintersport. Här finns ett av landets främsta spårsystem och snötillgången går i princip att garantera varför flertalet deltävlingar i världscupen har hållits här. Många landslag, från runt om i världen, har förlagt sina träningsläger till Dundret och det har säkert gjort hemmaåkaren Marcus Hellner stolt över sin hembygd.

Lindbäcksstadion i Piteå

Lindbäcksstadion är hemmaarena för Charlotte Kalla, känd för de flesta svenskar även om man inte är intresserad av längdskidåkning. Här finns spår för alla längdåkare, oavsett erfarenhet och kunskap, och även sommartid finns här möjlighet att åka skidor tack vare skidtunneln. Vid sidan av längdskidor kan man här också åka utför, roa sig i FUN Park, praktisera skidskytte och åka pulka.

Stadion är belägen på Vallsberget strax söder om Piteå.

Torsby

Torsby är ett riktigt skidmecka för alla typer av längdskidåkare. Här finner man landets första skidtunnel vilken möjliggör skidåkning året om men vintertid föredrar ändå de flesta utomhusspår. Alla spår utgår från skidstadion.

Mora

Vad är mer synonymt med längdskidor än Vasaloppet? I Mora ser man den vackra målportalen och spåret börjar faktiskt mitt i stan. Vasaloppsspåret är inte bara tillgängligt för Vasaloppet utan här går det bra att träna också andra tider. De nio kilometer som tar åkaren från Mora till Eldris har eljusbelyning och även vid Hemus skidstadion kan man åka efter mörkrets inbrott. Vasaloppsspåret är ett naturreservat och åker man hela spåret åker man på skogs- och myrmark förbi åtta föbodar och tre byar.

Harsa

Harsa är en klassiker bland såväl allmänhet som elit och många kommer hit år efter år för att slipa sin teknik, njuta av den vackra naturen och bo i all enkelhet. Här åker man mellan träd, runt träd, genom skog och över myr – spåren dras efter naturen, naturen ska inte behöva anpassa sig eller förstöras. Vissa spår kräver en del tekniskt kunnande men anläggningen erbjuder spår för såväl nybörjare som internationellt erfarna åkare. Ett av Harsas mest uppskattade spår är ”Lätta milen” som stoltserar med att se likadant ut som det gjorde på 1960-talet.